Se Split med leiebil

Split omtales av kjennerne som Middelhavets blomst, mens de lokale gjerne påstår at dette er verdens vakreste by. Innbyggertallet er knapt 180 000, noe som gjør Split til Kroatias nest største by, etter hovedstaden Zagreb. Sannsynligvis er dette en av de eldste større bosettingene i området. Arkeologiske utgravninger tyder på at Split ble grunnlagt av grekerne for over 2400 år siden, og byen har siden den gangen vært et viktig handelssted og knutepunkt for regionen.

I nyere tid har stadig flere ferietrengte europeere fått øynene opp for Split. Prisnivået er behagelig, byen er visselig vakker og mulighetene for en avslappet ferietilværelse er så absolutt til stede. Split er et eldorado for kunst- og historieinteresserte, men byr også på herlig sjømat, badeliv, shopping og naturopplevelser.

Fra Norge (Gardermoen) kan man fly direkte til Split i sommerhalvåret, både med SAS og Norwegian. I tillegg finnes det massevis med gode muligheter gjennom charterselskapene. Om du ikke har noe i mot en mellomlanding, har du muligheter gjennom de fleste større europeiske flyselskap. Kroatia ble nylig innlemmet i EU, og lar deg reise uten visum som en del av Schengen sonen.

Badeby med historisk sus

Det historiske sentrum i Split rommer spennende arkitektur og gammel historikk. Høydepunktet er Diokletians palass, et praktfullt byggverk som er over 1700 år gammelt. Her vandrer du i trange og koselige gater, med flere torg, spennende kaféer og restauranter og et yrende folkeliv. Havnepromenaden Riva er også et flott sted å tilbringe noen timer. Herfra kan man ta seg videre til de mange øyene som ligger i rett utenfor fastlandet.

Kroatia har også fått oppmerksomhet på den andre siden av Atlanterhavet, blant annet hos Metro US.

Om det frister med strandliv og bading, finner du mange topp muligheter, både i selve Split og rett på utsiden av byen. Lokalbefolkningen sverger mest til stranda Bacvice eller området som heter Marjan, der du får behagelige strender omgitt av en vakker naturpark.

Mange muligheter for leiebil

Kroatia er helt på høyden når det gjelder bilutleie, og stort sett alle de store selskapene er etablerte over hele landet. Dette gjelder i høyeste grad i Split, der bilutleiefirmaenes kontorer er konsentrert rundt havneområdet. I tillegg til kjenninger som Hertz, Avis og alle de andre du har hørt om, finner du også lokale selskap som er til å stole på, som Lutar, Oryx og Split Rent Agency.

Om du ankommer Split med fly, har du et titalls muligheter på flyplassen som ligger rett utenfor byen. I tillegg til de nevnte ovenfor, inkluderer dette bilutleie fra blant andre Alamo, Budget, Europcar og Last Minute Rent A Car.

Øyhopping og fantastisk sjømat

Mange nordmenn har god kjennskap til de kroatiske øyene Hvar, Brac og Korcula. Fra Split kan du ta ferge til disse rett fra havna i sentrum. Brac ligger nærmest, deretter kommer Hvar, før du treffer på Korcula lenger ut i havet.

Man kan også reise på disse øyene med buss, men rutenettet er noe begrenset, og det anbefales derfor leiebil for de som vil utforske flere steder. Det typiske som møter deg på disse øyene er et mildt og behagelig klima, vakre olivenlunder, spennende restaurant- og uteliv, samt plenty gode bademuligheter. Fra Korcula kan man også ta ferge videre til Dubrovnik, om denne perlen også står på ferieprogrammet.

Lengre utflukter med bil

Kroatia er ikke et spesielt stort land sett med norske øyne, og det går raskt å komme seg i mellom når du har leiebil. Fra Split er det for eksempel fullt mulig å ta en dagstur innom Bosnia og Herzegovina. Landet er ikke det mest populære blant vanlige badeturister, men kan likevel skilte med helt unike opplevelser, spesielt for de som er interessert i kultur, historie og eldre tradisjoner.

Split ligger i så måte perfekt til, da byen ligger meget nær Bosnias grense. Blant de mest populære og spennende dagsturene fra Split, utpeker en tur til enten Mostar eller Medjugorje seg. Mostar bør oppleves, og på veien dit kan du også kjøre innom Počitelj, en liten by som står på UNESCOs liste over verdensarv. Medjugorje er kjent som et sted pilgrimer valfarter til, og byr på vakker natur med flere fossefall som innbyr til bading. Dubrovnik, Kroatias mest kjente turistattraksjon, ligger i samme retning. Turen dit fra Split tar cirka 3,5 timer med bil. Steder hvor du kan bestille bil i Split inkluderer bilutleie24.no/kroatia/split/ og hertz.no/p/leiebil/kroatia.

På veien med leiebil i Kroatia

Trafikkreglene i Kroatia er noenlunde de samme som i Norge og det meste av Europa. Bøtene for overtredelser er noe lavere, men kan bli dyre nok, alt avhengig av hva forholdet gjelder. Får du bot for en overtredelse, kan du regne med at identifikasjon blir beslaglagt inntil du kan fremlegge kvittering på at boten er betalt.

På veiene går det gjerne litt fortere og noe mer aggressivt enn vi er vant til her hjemme, og det anbefales at man er ekstra oppmerksom. Når du plukker opp leiebil bør du påse at denne har det sikkerhetsutstyret som er påkrevd i landet (refleks-vest, førstehjelpsutstyr og varseltrekant), samt at forsikringen du tegner er adekvat. Skal du videre til for eksempel Italia eller Montenegro, bør du også forsikre deg om at du har anledning til å ta med leiebilen ut av Kroatia.